Planslibning, rundslibning, vinkelslibning – hvad er op og ned?

Planslibning

Værktøjet skal passes, knivene skal slibes, maskinerne skal tilses. Der er mange tinge man skal holde sig for øje når man eger et værksted. Noget af de vigtigste man skal tænke over er sikkerheden, og som en vis mand en gang sagde: det farligste værktøj er det sløve værktøj. Det lyder da naturligvis en smule ulogisk, men der er en grund til at et sløvt instrument er et farligt instrument. Hvis man forestiller sig en sløv kniv og en skarp kniv, så kan den skarpe kniv naturligvis skære dybere i en finger, men på den anden side kan den også skære dybere i, hvad end det er man skal skære i.

Det er lige præcis her at den vigtige pointe ligger. Selvom den skarpe kniv kan gøre mere skade, så gør den det i færre tilfælde da den er bedre til at løse den opgave den skal. Den sløve kniv derimod kan være til langt større fare da den ikke så skærer igennem det den skal. Derfor er slibning af instrumenter i ens værksted noget af det vigtigste man kan gøre for at holde sikkerheden på det rette niveau. Hvis maskinerne ikke arbejder så meget de kan og værktøjet er sløvere end det burde være, så kan man som arbejder ende med at skulle bruge ekstra mange kræfter eller lave nogle alternative løsninger. Og det er her sikkerheden kommer i problemer.

Værktøjet fungerer bedst med en solid og kvalitetsorienteret planslibning

Til gengæld er der mange måder man kan højne sikkerheden, og en af de bedste måder at gøre det på, er ved at foretage en Planslibning. En planslibning er orienteret ved at bruge en speciel form for slibeklinge som kan bruges på overflader. Det er som navnet antyder, en slibning som bedst foretages på en flade – en plan. Der findes også andre former for slibninger. En anden vigtig form for slibning kunne være rundslibning. Alle disse former er alle en del af de metoder man kan benytte for at opretholde kvalitet omkring ens instrumenter.


Gør noget godt for dit værktøj og maskiner – giv dem en slibning.

Det kan ikke understreges nok, hvor vigtig sikkerhed er når man har med instrumenter, værktøj eller maskiner at gøre. Det gælder i ser hvis man arbejder på en stor fabrik eller et stort værksted. Men selv hvis man ikke har maskiner på sin arbejdsplads, så kan de være man har det der hjemme. Hvis man har værktøj og maskiner derhjemme, som kan have brug for en planslibning, så kan man muligvis anskaffe sig en lille sliber selv. Det vigtige er dog stadigvæk at man holder øje med sikkerheden. Hvis det er dit eget værksted, som kun du bruger, så er det kun dig som kan sørge for at sikkerheden er som den skal. Derfor skal du også lære at lave en planslibning på den rigtige måde hvis du har tænkt dig at gøre det selv.